WIE ZIJN WIJ

Een bijzonder koor

Zangam is een bijzonder koor. Het is het eerste koor in Nederland dat repertoire zingt uit heel India in verschillende Indiase talen, van Rajasthan tot Tamil Nadu. Zangam brengt een repertoire op basis van klassieke ragas, vlotte volksliederen, devote soefiliederen en eigentijdse bewerkingen van de dirigent. Het koor staat onder leiding van de Indiase zangeres en componiste Samhita Mundkur. Het zingen in een koor is in Indiase muziek niet gebruikelijk en vraagt om eigen arrangementen, die Mundkur speciaal voor het koor maakt.

Zangam is gevestigd in Den Haag, een stad die veel inwoners met een Indiase achtergrond kent. 

Zangam vervult in het palet van de diversiteit van verschillende culturen in Nederland een ambassadeursfunctie. Zij stelt de leden van de Indiase en Hindoestaans/Surinaamse community in staat zich te verbinden met uitingen van hun gemeenschap. Zij wil, als trotse uitdrager van Indiase cultuur, meer mensen de gelegenheid geven deel te nemen aan dit diverse deel van het leven in Nederland.
Deelname aan het koor staat open voor iedereen die van zingen houdt.

Een veelzijdig repertoire

Zangam heeft liederen op het repertoire met gevarieerde thema’s, die verspreid zijn over verschillende streken in India.
Een deel bestaat uit liederen met spirituele, devotionele en soefi inhoud in Hindi, Sindhi, Telugu, Gujarati en Bengali. Daaronder is poëzie van bekende dichters als Kabir, Meerabai, Bhadrachala Ramdas en Lalan Fakir.
Andere liederen komen uit regionale folklore uit Rajasthan, Uttar Pradesh, Bengalen en de Punjab.
Daarnaast zijn er liederen en melodieën die gebaseerd zijn op Indiase klassieke muziek. Deze muziek is gebaseerd op het concept van de ‘raga’, een melodische structuur voor compositie en improvisatie met minimaal vijf tonen. Er zijn meer dan honderd ragas, die hun eigen muzikale kenmerken en gemoedstoestand hebben en verbonden zijn met een bepaald tijdstip van de dag.

Een aantal ragas vormen de basis van de ‘sargam’-composities en de ‘tarana’s’ van het koor. Sargam is een aaneenschakeling van gezongen noten en tarana’s zijn ritmische composities waarin de muziek wordt verklankt. Het lied Ye tiruga nanu, gezongen in de Zuid-Indiase taal Telugu, heeft raga bhairav als basis; dit is een kalmerende, verzachtende ochtendraga met een devotionele ondertoon. Samhita Mundkur componeerde Prem sudha op raga malkauns, een populaire raga die een romantisch gevoel uitdrukt; de tekst gaat over liefde.

Korte geschiedenis

Zangam is ontstaan uit het ‘Sharad’-project in het India dansfestival in 2013 van Theater Korzo, waar het koor nog steeds een thuisbasis heeft.

Zangam treedt regelmatig op, in projecten of met korte presentaties in een festival. Zo werkte Zangam mee aan grote producties met zang, dans en live muziek, zoals ‘Satyagraha’ van Philip Glass  en Sacred Songs Haagse Stemmen. Het koor trad op tijdens het Koninklijk Korenfestival in het Concertgebouw in Amsterdam en bracht in het Rietveldtheater in Delft een eigen programma onder de titel Songs of the Mystics.

Samhita Mundkur: dirigent en componist

Samhita Mundkur is zangeres, docent en componist van Indiase vocale muziek. Samhita komt uit Mumbai. Zij begon haar opleiding op zevenjarige leeftijd op traditionele manier bij verschillende goeroes, waaronder haar moeder. Zij heeft in de loop der jaren haar expertise in de klassieke en semi-klassieke genres van Indiase vocale muziek verder ontwikkeld. Samhita heeft masterdiploma's voor Sanskriet en Frans. Haar basis in de vocale muziek en haar beheersing van meerdere talen leidden sinds 1985 tot actieve betrokkenheid bij vele muziek- en theaterproducties in India, Maleisië en Europa. Sinds 2009 woont zij in Nederland, waar ze regelmatig optreedt als solozangeres en Indiase vocale muziek doceert, onder andere bij Codarts in Rotterdam.

Zij is dirigent en artistiek leider voor Zangam. Ook maakt zij nieuwe composities voor het koor. In 2023 nam zij het initiatief voor het grootse project Cloud Messenger, waarvoor zij een nieuwe compositie maakte in samenwerking met Boudewijn Ruigrok van Klapstuk. De inspiratiebron voor dit project is het eeuwenoude gedicht ‘Meghaduta’ (Wolkenboodschapper) van de fameuze Indiase dichter Kalidasa.

Wij zingen een breed repertoire in verschillende Indiase talen